VODA – Izvor života!

voda-u-moruVODA JE IZVOR ŽIVOTA

75 % zemlje je voda, ali samo 1% vode je upotrebljivo za piće. Voda koju mi koristimo je ista voda od postanka svijeta. Isparavanjem sa površine zemlje u obliku vodene pare odlazi u atmosferu, gdje se hladi i u obliku kiše ili snijega vraća na zemlju. U atmosferi se nalaze tone prljavštine, koje se sa padalinama vraćaju zemlji. 
Razvoj čovječanstva doveo je do znatnog smanjenja, ali i zagađenja izvora vode. 
Najveća zagađenja su u industrijskim zonama, te u poljoprivrednim područjima zbog upotrebe kemijskih sredstava i pesticida koji zagađuju vodu. Najčešća zagađenja u vodi su kemijska zagađenja, pesticidi, ugljeni i naftni fenoli, teški metali, olovo, bakar, krom, kadmij, živa i cink. Od termičkih zagađenja su prisutne kisele kiše, ispušni plinovi automobila, radioaktivna zagađenja gdje nalazimo prisutnost stroncija i radija.
Kuhanjem u vodi se uništava večina bakterija, a ostaju virusi, kemijska zagađenja i teški metali. 
Kloriranje vode vrši zapravo dezinfekciju vode, ali klor je štetan po zdravlje, a posebno kod djece u razvoju. Moguće ga je prepoznati po njegovom poznatom, neugodnom mirisu. Kloriranje vode široko je prihvaćeno i primjenjuje se zbog svojih baktericidnih svojstava. Postupak kloriranja  oslobađa vodu od infektivnih organizama, ali je odgovoran za stvaranje nove vrste opasnih zagađivača. 
Trihalometani su nusprodukti dezinfekcije, koji se stvaraju kada klor u vodi reagira s otopljenim organskim kemikalijama. Zbog njihove toksične prirode u vodi za piće, svaka pronađena prisutnost trihalometana je neprihvatljiva.
Na kvalitetu vode utječu sezonske geološke promjene, padaline, izvori korištenja i stanje vodovodnih cijevi. Olovo, vinil-klorid i mnoge druge kancerogene materije koje se nalaze u vodovodnim cijevima prodiru u pitku vodu. 
Ljudsko tijelo je sastavljeno iz 65 % vode. 
 Voda je osnova za sve kemijske, biološke i mehaničke funkcije u organizmu.
Godišnje čovjek unese u organizam oko 1000 litara vode,odnosno 2,5 litre dnevno ili za prosječan život 60.000 litara. 
Voda sačinjava 80% novorođenčeta (za razliku od čovjeka starije dobi koji sadrži svega 65% vode). Dijete u prvim godinama života tri puta poveća tjelesnu težinu i tu voda igra glavnu ulogu. 
Liječnici alarmiraju da se teški metali (cink i olovo), koji se nalaze u vodi i hrani, deponiraju u bubrezima, utrobi, kostima i mozgu. A svaka uništena moždana stanica nestala je nepovratno(moždane stanice nemaju mogućnost regeneracije). 
Bolje je spriječiti nego liječiti.
Tvrda voda
Kemijsko djelovanje tijekom pranja određuju kvaliteta vode i sredstvo za pranje.
Najbolje rezultate pranja kao i najveću učinkovitost deterdženta omogućuje voda sa sljedećim svojstvima:
• tvrdoća vode < 4-5°dH
• pH vode 7,0-7,5
Tvrda voda (14-20°dH) nepoželjna je u procesu pranja ( TVRDOČA VODE NA ZAGREBAČKOM  PODRUČJU  18-24°dH ) 
Tvrda voda kao problem
Najveći problem s tvrdoćom vode je u tome što se minerali talože na stijenke cijevi i posuda u kojima se nalaze. U uređajima kroz koje prolazi velika količina vode nataloženi minerali mogu stvarati izuzetno velike probleme. Skidanje kalcija nakupljenog u cijevima je teško i zbog toga se moraju mijenjati dijelovi uređaja a ponekad i cijeli uređaji.
Kamenac, čestice i mrlje na kadi i umivaoniku su posljedica tvrde vode. Minerali koji se nalaze u tvrdoj vodi talože se kao ružan talog svaki put kada se voda zagrijava ili kada hladna voda isparava. Primjeri:
• ružne bijele mrlje i ostaci na umivaonicima, kadi, WC školjci i oko slavina, začepljene slavine začepljene cijevi i prerani kvarovi grijača vode i strojeva za pranje rublja (i suđa).
• Tvrdoća vode također otežava pjenjenje pa je za pranje potrebno više sapuna ili deterdženta.
Evo nekoliko situacija u kojima je mekša voda bolja od tvrde:
• Omekšana voda poboljšava učinkovitost vruće vode i sustava grijanja – samo 1,6 mm(1/16″) taloga kamenca u sustavu grijanja izaziva 12-postotni gubitak učinka grijanja.
• Omekšanom vodom možete uštedjeti približno 50% deterdženta za pranje i sapuna te na sličan način smanjiti količinu šampona, regeneratora i sredstava za čišćenje koja upotrebljavate.
• Omekšana voda može pomoći pri ublažavanju nekih poteškoća sa suhom kožom poput ekcema.
• Omekšana voda štedi vrijeme – neovisna istraživanja potvrdila su da se omekšanom vodom štedi vrijeme čišćenja.
• Omekšana voda vremenom može odstraniti postojeće nakupine kamenca u vrućoj vodi i sustavima grijanja te kamenac oko slavina i mrlje na kadi i umivaoniku.
• Omekšana voda daje čist i svilenkast osjećaj. Kupanje čini luksuzom i bez ulja ili tekućina s mjehurićima za kupanje.
• Omekšana voda čini kosu mekom i olakšava rasčešljavanje.
• Omekšana voda dokraja se ispire i ne ostavlja čestice, čak i nakon brijanja.
• Omekšana voda čini rublje svjetlijim, a čaše i posuđe sjajnijim i blistavijim.
• Omekšana voda čini pranje automobila lakšim te ne ostavlja pruge i mrlje.
• Omekšivači vode instaliraju se u gotovo svim komercijalnim čistionicama rublja, kuhinjama i praonicama automobila u područjima s tvrdom vodom.
Tvrda voda i uređaji
U većini slučajeva tvrda voda nije zdravstveni problem. Tvrda voda postaje problem kada se radi o cijevima i aparatima koji imaju velik protok vode. To je i glavni razlog zašto ugostitelji koriste omekšivače vode – njihovi strojevi za pranje rublja ili pranje posuđa su uključeni i aktivni neprekidno tijekom cijelog radnog vremena. Kada ne bi omekšavali vodu, kamenac nataložen na cijevima skupocjenih strojeva bi značajno umanjio njihovu učinkovitost i skratio im životni vijek.
Omekšivači vode
Omekšavanje vode je neophodan postupak kada se vodi mora smanjiti tvrdoća. U tu svrhu se koriste ionski omekšivači mase.
Zbog čega?:
• odstranjuje kamenac iz vode
• tvrdoća vode može se regulirati na željeni razinu
• nema opasnosti od taloženja kamenca u vodovodnim instalacijima i uređajima
• medij koji veže kamenac je ekološki ispravna smola
• medij za regeneriranje smole je obična kuhinjska sol
• jednostavno održavanje sastoji se samo od dodavanja soli, a regeneracija se obavlja automatski
• potreban je priključak električne energije i kanalizacije
• potrošnja struje je zanemariva
• izvedba je estetski uspješna i jednostavna za čišćenje.
• Sustavi omekšavanja su izmjenjivači koji u sirovoj vodi kalcijeve i magnezijeve soli zamjenjuju natrijevim solima. Kroz proces zamjene sirova voda postaje mekom vodom te prilikom upotrebe ne ostavlja tragove ni agresivne naslage minerala (tzv. Kamenac)